یادداشت دکتر عباسعلی کدخدایی در بازدید از منزل رهبر معظم انقلاب در مشهد

بسمه تعالی

از خانه‌ی انقلاب به خانه‌ی دل

جمعه 17 آذر 1402 توفیق یار شد تا پای در جای پای بزرگان گذاشته و همراه شوم با گام‌هایی به عمر انقلاب در محیطی سرشار از معنویت و آرامش. سفر به خانه انقلاب در مشهد مقدس، همان جایی که گرچه این روزها آرام است،  درخود اما شور و شوق تمام ناشدنی انقلاب را دارد، آن هم در کنار میعادگاه مومنانی که با آمدن سید خراسانی از قم حیات مجدد گرفت، مسجد امام حسن مجتبی(علیه‌السلام)، همان جایی که اولین حلقه‌های صالحین بین مردم نمازگزار و به پیشنهاد امام جماعت وقت روئیدن گرفت.

در محیط آرام خانه‌ی انقلاب، خاطرات سالهای پایانی دهه 40 و بخش عمده دهه 50 مرور می شود، دورانی سراسر التهاب که نهایتاً پیروزی انقلاب را رقم زد.

آقای ذوقی با ذوق فراوان روایت می‌کند ساخت خانه را، ویژگی‌های آن را و حضور سیدی بزرگوار که یک دهه‌ی سرنوشت‌ساز در این سکونتگاه ساکن بود و مردم را به اقامه‌ی دین خدا دعوت می‌کرد. او که ناچار شده بود برای مراقبت از پدر دل از قم بکند و آنرا به پدر واسپارد. و البته این واسپردن دل به پدر دعای او را همراه بود و مسجد امام حسن مجتبی علیه‌السلام شد پایگاه اهل دل و خاستگاه انقلاب. إِنَّمَا الْحَیَاةُ الدُّنْیَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَإِن تُؤْمِنُوا وَتَتَّقُوا یُؤْتِکُمْ أُجُورَکُمْ وَلَا یَسْأَلْکُمْ أَمْوَالَکُمْ.

 آقای ذوقی همچنان روایت می‌کند، از کتابخانه و اینکه با چه سختی بخشی از کتاب‌های آن روز را به دست آورده است. علاوه بر فقه و معارف اسلامی، کتاب‌های ادبیات، تاریخ و نیز آموزش زبان خارجی!

در ادامه بخش دیگر منزل جلب توجه می کند، جایی که میل های باستانی کاران وجود دارد.

منزل آن زمان محل نزول روحانی عالی مقامی بود که بعدها بهتر شناخته شد و محبوب قلب‌ها شد.

بَلَی مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ وَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُون. 

زمانه اما باید روایت کند حقیقت انقلاب و بزرگان انقلاب را. نسل امروز باید آشنا شود با روش زندگی یاران انقلاب و اینکه راز مانایی آن‌ها چیست؟

چگونه است که از شهر کوچک خمین راهبری عظیم‌الشأن چون امام (ره) سر برمی آورد و هدایت‌گر جامعه می‌شود؟ و چگونه از پلاک 14 کوچه‌ی سرشور خیابان خاکی در مشهد مقدس، سیدی این‌گونه عزیز می‌شود؟ برکات مسجد امام حسن علیه‌السلام و سخنرانی‌ها به همراه نیت پاک و صادق او رمز این راز سر به مهر بوده است.

بس جورکشیدیم در این ره که بریدیم           المنة لله که بمقصود رسیدیم

طی شد الم فرقت و برخواست غم از دل       با دوست نشستیم و می وصل چشیدیم

اکنون باید شناخت و شناساند راه را به جوانان و زندگی را به مردان. باید از حرکت باز نایستاد همانطور که سید خراسانی متوقف نشد. از مشهد به نجف و قم و از قم به مشهد و از مشهد به تهران. پایان دیدار اگر چه همچنان آرامش بر منزل حکمفرماست، اما جنب و جوش سید خراسانی نیز حس می‌شود. حس لحظه ای که ساواک او را در این منزل مورد ضرب و شتم قرار داد و نوجوان پسرش شاهد این بی‌حرمتی بود، اما هیچ کاری نمی‌توانست انجام دهد. و یا زمانی که مامور ساواک سر کوچه گزارش ورود و خروج ها را یادداشت می‌کند.

بازدید تمام شد، اما خاطره‌ها باقی ماند از کتابخانه؛ از میل‌های باستانی و از حوض حیاط. این خانه اگر چه از جهت مصالح ساخت با دیگر منازل فرقی ندارد، آنچه اما آن را جذاب و دیدنی می‌کند، تصور حضور انسانی بزرگ در این منزل است که یک دهه زیست و البته مبارزه کرد. خاطرات روزهای سخت دهه ۴۰ و البته سرخوشی‌ها و تلخ و شیرین‌های انقلاب. هر وقت توفیق حضور در مشهد مقدس نصیب گشت بازدیدی هم از این محل خیزش مردم مسلمان داشته باشید و از خانه انقلاب نقبی به خانه‌ی دل بزنید؛ ضرر نمی‌کنید.

گر عارف حق بینی، چشم از همه بر هم زن

چون دل به یکی دادی، آتش به دو عالم زن

کدخدایی

تهران ۲۰ آذر ۱۴۰۲